Soep
ingrediënten
- 400 gram groente na keuze (spinazie, broccoli, pompoen, wortel ect.)
- 500 ML water
- 1 grote ui
- 2 dong quai wortels
- 6 tot 8 rode dadels zonder put in stukken gesneden
- kruide naar smaak (zelf hou ik van knoflook en gember en af en toe vind ik een pepertje lekker, ook laurier, kurkuma, kerrie of paprika poeder kan lekker zijn)
- Bouillon na smaak (na smaak kan je een blokje groente bouillon of tuinkruiden bouillon toevoegen, zelf gebruik ik ook wel eens alleen Himalaya zout of zee zout)
- Wil je de soep wat voller hebben dan kan je er nog een goede hand linzen of kikkererwten aan toevoegen of achteraf een gekookt eitje, aardappeltjes of wat rijst.
bereiding
- Snipper de ui en fruit deze in een grote soeppan
- wanneer de uien glazig worden voeg je de andere harde groeten en de kruiden toe (groente die niet lang hoeven te koken kan je beter later toevoegen).
- Wanneer de kruiden even zijn doorgebakken doe je het water, de dong quai wortel, rode dadels en eventueel het bouillon en/of zout erbij.
- Wil je graag wat linzen of kikkererwten toevoegen dan doe je dat ook gelijk
- laat het geheel minimaal een uur door sudderen.
- Voeg als laatst de zachte groente toe. Laat alles nog even door sudderen tot ook de zachte groente gaar zijn.
- Haal de dong quai wortels uit de pijn en knijp ze helemaal uit.
- Vermaal alles tot gewenste dikte met een staafmixer of blender.
- Deze soep kan je een paar dagen in de koelkast bewaren of natuurlijk in de diepvries.
Eet deze soep iedere dag als ontbijt.
Bij klachten met slapen of veel nachtzweten kan je deze soep ook net voor het slapen nemen, maak dan wel een lichter variant in de vorm van een bouillon.
Wissel zo nu en dan van groente en kruiden zodat je niet dag in dag uit het zelfde ontbijt hebt.
Eetsmakelijk
Dong Quai wortel
Dong kwai, Dong Quai of Dang gui of ook wel Engelwortel of vrouwen gingseng in het Nederlangs.
Deze wortel wordt al honderden jaren gebruikt in Traditionele Chinese, Koreaanse en Japanse geneeskunde.
In kruiden formules wordt deze wortel veel gebruikt voor het versterken en voeden van het bloed in ons lichaam maar ook de Yinne energie.
Daarnaast stimuleert deze wortel de doorbloeding waardoor je hem ook uitwendig zou kunnen gebruiken bij trauma maar ook bij innamen stimuleert hij de doorbloeding.
Deze wortel is door zijn eigenschappen zeer geschikt bij menstruatie klachten en helpt ook bij het reguleren van de menstruatie cyclus.
De vitaminen en mineralen die in deze wortel zitten zijn:
- vitamine A
- cartenoiden
- vitamine E
- vitamine C
- vitamine B12
- biotine
- foliumzuur
- magnesium
- phylosterolen zoals bèta-solosterol
Rode dadels
Rode dadels worden sterk voeden en worden in de Chinese geneeskunde veel toegepast van Yin en bloed leegte problemen. Door zijn sterk voedende werking zijn de rode dadels zeer geschikt om te gebruiken na een operatie of bevalling en bij hevig bloedverlies na trauma (kan geen kwaad bij het geven van borstvoeding).
Gebruik 10 tot maximaal 30 gram per dag.
Wanneer je last hebt van diabetes of veel hitte/vuur tekenen kan je deze beter laten staan. (geel tong beslag, rode huid, veel huiduitslag) bij twijfel kan je altijd contact opnemen om even samen te kijken of deze dadels voor jou geschrikt zijn
De rode dadels zijn rijk aan:
- vitamine A
- vitamine C
- vitamine B1
- vitamine B2
- eiwitten
- calcium
- fosfor
- ijzer
- magnesium
Reactie schrijven